Den här sidan ger dig kunskap om kopparspiral biverkningar så att du kan känna dig trygg och komfortabel med ditt val av preventivmetod. Du får reda på vilka biverkningar och risker det är med att använda kopparspiral så att du vet om det du upplever är normalt eller om du ska söka hjälp.
Kopparspiral är en mycket säker preventivmetod. Jämfört med p-piller eller andra hormonbaserade preventivmetoder så är kopparspiral biverkningar få och lindriga samtidigt som skyddet är mycket bra.
Särskilt för personer som har svårt att tåla hormonella preventivmedel så är kopparspiral ett bra alternativ. Du slipper påverkan på humöret, på psyket och på sexlusten.
En annan fördel är att dina ägglossningar inte påverkas någonting, vilket gör att så fort du tar ut spiralen så kan du bli gravid. Tar du t.ex. p-piller så kan det dröja flera månader innan dina hormonnivåer balanseras och dina ägglossningar är regelbundna.
Kopparspiral biverkningar är mycket få och inget farliga.
Kopparspiral biverkningar: Ökade blödningar är den vanligaste
Den största och vanligaste av kopparspiral biverkningar är ökade blödningar vid mens. Det är kopparen i spiralen som ger en miljö i livmodern och en påverkan på livmoderslemhinnan som kan öka mängden blod vid mensen.
Det är inte alla som använder kopparspiral som får ökade blödningar.
När du får ökade blödningar så kan det antingen vara så att det blir mer rikliga blödningar under den tid du har mens, alltså större mängd blod. Du kan därför behöva använda kraftigare bindor eller tamponger, eller byta dem oftare. Har du menskopp kan du behöva tömma den oftare eller ha en binda också.
Det kan annars vara så att de ökade blödningarna ger dig mensblödningar under en längre tid, d.v.s. att du har mens under någon eller några dagar mer. Har du tidigare haft mens under t.ex. tre dagar, så kanske du får mens under fem dagar med kopparspiral. Har du haft mens under fem-sex dagar kanske den nu varar sju-åtta dagar.
Kopparspiral biverkningar: Mensvärk
En annan av kopparspiral biverkningar är mensvärk, eller smärtsam menstruation vilket på läkarspråk heter dysmenorré. Det känns som en krampliknande och molande smärta som i vissa fall kan stråla ut mot ryggen eller ned mot låren. Den kommer samtidigt som mensen börjar. Ungefär hälften av alla kvinnor har mensvärk och/eller PMS (premenstruell spänning).
Dysmenorré eller mensvärk beror på sammandragningar i livmodern. Det är den ökade produktionen av det hormonliknande ämnet prostaglandin i livmoderslemhinnan under den inledande delen av mensen som kopplas samman med sammandragningarna av livmodern.
När dina sammandragningar i livmodern är kraftiga kan du få syrebrist i livmodermuskulaturen och det är då du får mensvärk.
Om du får mensvärk kan du göra olika saker för att lindra den, t.ex. brukar värme kunna hjälpa, använd värmekudde eller vetekudde på magen. Att massera ryggslutet lindrar också.
En del blir hjälpta av metoden mn8, det är en medicinskt godkänd magnet som sätts på framsidan av trosan. Du använder den under en period på några dagar före mensen till några dagar in på mensen. Den kan köpas på hälsokostaffärer. Mn8 ger också lindringar för andra pms-besvär som humörsvängningar, uppblåsthet, och ömhet i brösten.
Den bästa förebyggande metoden mot mensvärk är att röra på dig, motionera, promenera, springa. Att hålla kroppen igång minskar risken för mensvärk. Onani eller sex som ger orgasm kan ge en avslappning i livmodern vilket minskar kramperna.
Du kan också behandla mensvärken med receptfria smärtstillande läkemedel, s.k. NSAID-läkemedel (NSAID är en förkortning för non steroidal anti-inflammatory drugs eller icke-steroida antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel på svenska).
Exempel på receptfria smärtstillande läkemedel du kan ta är:
- Ibuprofen
- Paracetamol
- Naproxen
Om du behöver mer smärtlindring än vad de receptfria läkemedlen kan ge kan du få receptbelagda smärtstillande läkemedel. Exempel på prostaglandinsynteshämmare som har visat sig ha bra effekt mot dysmenorré är receptbelagt Naproxen eller Ketoprofen.
Kopparspiral biverkningar: Mellanblödningar
En annan av kopparspiral biverkningar är mellanblödningar, d.v.s. blödningar mellan menstruationstillfällena. Det kan t.ex. vara i samband med din ägglossning.
Får du mellanblödningar när du använder kopparspiral, och du tidigare inte har haft det så kan det vara bra att kolla upp så att du inte har fått en infektion i livmodern i samband med att koppaspiralen sattes på plats, eller att kopparspiralen delvis har stötts ut, s.k. partiell utstötning.
Du kan få mellanblödningar under den första tiden med kopparspiral, och det kan försvinna efter ett par månader. Prata med din gynekolog eller barnmorska om du är osäker eller orolig.
Får du mycket mellanblödningar och det besvärar dig, kanske du vill byta till ett en annan preventivmetod. Mellanblödningarna upphör så snart du plockar ut kopparspiralen.
Läs mer om kopparspiral mellanblödningar här.
Kopparspiral biverkningar: Flytningar
Ytterligare en av kopparspiral biverkningar är flytningar. Kopparspiralen uppfattar kroppen som ett främmande föremål, och då kan livmodern reagera med flytningar.
Flytningarna kan vara rikliga, och de kan vara bruna.Flytningarna kan också lukta illa. Illaluktande flytningar kan vara ett tecken på en infektion, så får du illaluktande flytningar så ska du kolla upp det.
Du kan också få bruna och illaluktande flytningar som en reaktion på insättningen av kopparspiralen och de kan då försvinna vid första mensen.
Läs mer om kopparspiral flytningar här.
Rapportera kopparspiral biverkningar
När du har biverkningar eller besvär av kopparspiralen ska du i första hand prata med din gynekolog eller barnmorska. Du kan också rapportera biverkningar och det du tror kan vara biverkningar av kopparspiral direkt till Läkemedelsverket. Det gör du på Läkemedelsverkets hemsida.