Den här sidan om pessar ger dig information om hur det skyddar dig mot graviditet, du får veta hur säker metoden är och du får veta hur du använder det.
Pessar är ett preventivmedel av barriärmetod som du har i slidan. Pessaret är en kupa i silikon som sitter som en vägg i slidan och hindrar spermierna från att nå livmodern. Det finns två typer av pessar; slidpessar eller vaginalpessar som sitter i slidan, och cervixpessar som sitter vid livmodertappen.
Pessar är en enkel preventivmetod, och det är ett av de äldsta metoderna man känner till. Det har praktiserats i tusentals år. Tidigare använde man olika material som fanns tillhands, t.ex. urgröpta citronhalvor, oljade papperskoner, eller så gjorde man en klibbig smet av honung och harz.
Pessar är en populär metod för att den är enkel och för att den inte har några biverkningar.
Hur du använder pessar
Pessar sätter du in när som helst innan samlag och har kvar minst sex timmar efter senaste samlaget. Hur länge du kan ha pessaret inne är olika beroende på vilken sorts pessar du har.
Slidpessaret kan du ha kvar inne i slidan i max 24 timmar totalt. Sedan ska det tas ut och rengöras. Du kan sedan sätta in det igen om du vill. Det är viktigt att rengöra det varje dygn, och att låta det vara kvar sex timmar efter senaste samlaget.
Cervixpessaret kan du ha kvar inne i slidan i max 48 timmar totalt. Sedan ska det tas ut och rengöras. Du kan sedan sätta in det igen om du vill. Det är viktigt att rengöra det vartannat dygn, och att låta det vara kvar sex timmar efter senaste samlaget.
Tillsammans med pessaret kan du använda pessargel. Att använda pessargel ökar säkerheten. Pessargelen har du på pessaret när du sätter in det. Har du fler samlag kan du föra in mer gel med fingret, och samtidigt kolla att pessaret sitter rätt.
När du har mens så har du inget pessar inne, men slidpessaret kan du använda som menskopp och då kan du ha det inne vid mens.
Cervixpessar kan också användas för att se när du har säkra perioder och när du behöver skydda dig med t.ex. pessar. Du kan använda pessaret som en kopp för att samla upp livmodersekretet som du sedan analyserar enligt Billingsmetoden som är en form av ”säkra perioder”-metod.
Hur du skaffar pessar
Pessar finns i olika storlekar.
Slidpessar finns i fem olika storlekar och du provar ut det hos barnmorska eller gynekolog. Då får du hjälp med att hitta rätt storlek för dig, och du får hjälp med att sätta in och ta ut det på rätt sätt, och kontrollera att det sitter rätt.
När du ska prova ut slidpessar så hör dig för att den du beställer tid hos har erfarenhet av pessar och att de har provset så att du kan testa, gärna båda sorterna av pessar om du vill testa dem båda.
Cervixpessar finns i tre olika storlekar, och du behöver inte prova ut dem om du inte vill. Storlekarna beror på om du har varit gravid eller fött barn. De här tre storlekarna är det:
- liten – om du aldrig varit gravid
- mellan – om du varit gravid men fått missfall, gjort abort eller fått kejsarsnitt
- stor – om du fött barn vaginalt
Cervixpessaret behöver du inte prova ut, men du kan ändå göra ett besök hos barnmorska eller gynekolog för prova och för att få hjälp med att sätta in och ta ut det på rätt sätt, och kontrollera att det sitter rätt.
Så här gör pessaret att du slipper bli gravid
Pessaret sitter som en barriär i livmodern och hindrar spermierna från att nå livmodern.
Slidpessaret sitter i slidan, det har en metallring runt kanten som håller dess form, och trycker det mot slidväggen. Det placerar du så att skålen är uppåt mot livmodertappen, och själva kullen på kupan är nedåt.
Cervixpessaret sitter direkt på livmodertappen, där kullen täcker själva livmodertappen och kanterna täcker mot slidväggen.
Till pessaret kan du använda pessargel som ökar säkerheten. Pessargel är gjord på mjölksyra och surheten gör att spermierna har svårt att simma.
Pessaret har en säkerhet på 6-20 graviditeter på 100 kvinnoår.
Vill du öka säkerheten med pessar kan du använda kondom eller avbrutet samlag när du har ägglossning. Du kan också ha akut p-piller att ta ifall det visade sig att pessaret inte satt rätt.
Hur du vet vilka biverkningar du kan få av pessar
Pessar ger inga biverkningar.
Här är fördelarna och nackdelarna med pessar
Fördelarna med pessar är att det inte ger några biverkningar. Du slipper utsätta din kropp för extra hormoner och det påverkar inte din fertilitet. Det är ett bra alternativ till kondom för att du inte behöver avbryta sexakten, och att du slipper latex. Det är billigt och miljövänligt.
Nackdelarna med pessar är att det är en lite mindre säker metod, än många andra preventivmedel, fast det beror mycket på hur bra du är på att använda det. Det kräver också lite planering att se till att ha pessaret insatt innan sex. Det finns även risk att du glömmer att ta ut det.