När du läser den här sidan om kopparspiral insättning så får du veta var du ska vända dig för att få en kopparspiral insatt, du får veta hur det känns att sätta in den och du får veta när det inte är lämpligt att få en kopparspiral. Då slipper du känna dig osäker hur du ska gå tillväga och du slipper oroa dig för att det kan göra ont.
Kopparspiral sätts in i livmodern av utbildad vårdpersonal. Det är också så kopparspiralen tas ut.
Innan kopparspiral insättning gör man vanligtvis en gynekologisk undersökning och kollar upp din sjukdomshistoria för att vara säker på att det inte är olämpligt för dig att få kopparspiral. Det finns nämligen några fall när du inte ska ha kopparspiral. Du kan läsa om dem längre ned på den här sidan.
Så får du en kopparspiral insatt
Du kan få en kopparspiral insatt av en barnmorska eller läkare. Vill du ha en kopparspiral så vänder du dig till en vårdcentral, kvinnoklinik, barnmorskemottagning, ungdomsmottagning, eller sex- och samlevnadsmottagning.
En kopparspiral kan sättas in när som helst i menscykeln bara man kan vara säker på att du inte är gravid. Många rekommenderar därför att kopparspiralen sätts in under mensen eller dagarna/veckan efter, eftersom det då är minst risk att du är gravid.
Efter mensen är också din livmoderhalsen som mjukast, vilket gör att det är lättare med kopparspiral insättning då.
Det finns en viss infektionsrisk i samband med att kopparspiral insättning. Den risken är dock mindre än risken att få infektion vid byte av sexualpartners.
Så vet du om det känns med kopparspiral insättning
När du får en kopparspiral insatt kan det kännas lite just när den sätts på plats. Du kan uppleva att det gör ont en stund eller att du känner dig lite yr precis efter insättningen. Det är helt normalt och går över efter en liten stund.
De flesta tycker inte att det gör ont med kopparspiral insättning. Det kan uppstå en lite mensvärksliknande känsla efter. Är du orolig för att det ska göra ont, kan du ta en smärtstillande tablett som Ibumetin innan.
När kopparspiralen är på plats ska du inte känna den.
Så går kopparspiral insättning till
När du får din kopparspiral insatt så används olika instrument. Dels används ett spekulum för att hålla din slida öppen och dels används ett tenaculum för att säkra din livmoderhals och din livmoder under insättningen.
Själva kopparspiralen, som är ihopfälld, förs sedan in med hjälp av ett rör. Väl inne i livmodern släpper man en spärr och kopparspiralens armar spänns ut. Sedan förs röret ut och man tar bort instrumenten.
Vad du ska tänka på efter kopparspiral insättning
Ska du tänka på något efter kopparspiral insättning eller vara försiktig med vad du gör?
Det är faktiskt så att efter din kopparspiral insättning kan du leva som vanligt. Så fort det känns bra för dig kan du ha sex som vanligt, träna och som vanligt och simma. Även riktigt ansträngande fysisk aktivitet går bra, det påverkar inte din kopparspiral på något sätt.
Du kan få blödningar eller flytningar som en reaktion på kopparspiral insättning. Det är helt normalt. Läs mer om kopparspiral blödningar här och om kopparspiral flytningar här.
Det är bra om du använder binda istället för tampong under den första tiden efter din kopparspiral insättning. Det är på grund av den ökade infektionsrisken i samband med kopparspiral insättning. Läs mer det här.
Så vet du när du inte ska få en kopparspiral insatt
Det finns tillfällen när det inte är bra för dig att få en kopparspiral insatt.
Om du har en genital infektion eller om du är gravid så ska du inte få en kopparspiral insatt.
Om det är så att din livmoder är annorlunda formad eller om du har stora myom som gör att hålrummet i livmodern får en konstig form så ska du heller inte ha en kopparspiral.
Ifall du redan har svår mensvärk eller mycket riklig mens så kanske du vill överväga någon annan preventivmetod eftersom kopparspiral kan göra att de besvären ökar.